Duurzame droogbloemen & bloemist

Ook bij droogbloemen kun je kiezen voor duurzaam en is er veel mogelijk. Hieronder lees je welke milieuvriendelijke keuzes ik maak als duurzame bloemist en welke droogbloemen ik juist niet gebruik voor het milieu.

Droogbloemen naturel

Duurzame droogbloemen en bloemist

Ook bij droogbloemen kun je kiezen voor duurzaam en is er veel mogelijk. Ik wil goed voor de natuur en het milieu zorgen zodat we er met z’n alle lang van kunnen genieten. Als bloemist ben ik natuurlijk gek op bloemen en de natuur, maar dan wel in zijn natuurlijke versie. Hier lees je welke duurzame droogbloemen er zijn en welke milieuvriendelijke keuzes ik maak als duurzame bloemist.


Natuurlijke droogbloemen

Ik zie vaak dat er wordt gedacht dat droogbloemen per definitie duurzaam zijn. Naar mijn idee moeten we iets verder kijken dan dat. Droogbloemen zijn duurzaam in de zin van houdbaarheid. Ze zijn ingedroogd waardoor je er bij goed gebruik heel lang plezier van hebt. Dat is ook een van de grootste voordelen van droogbloemen. Maar verder zegt het niks over de duurzaamheid van de droogbloemen. Sterker nog, vaak worden ze behandeld met allerlei middelen die helemaal niet goed zijn voor het milieu.

Zo zie je veel geverfde droogbloemen, of nog erger: gebleekt. Ik denk dat ik niet uit hoef te leggen dat bloemen bleken schadelijk is voor het milieu. Ook bij het verven van bloemen komt dit niet alleen op de bloemen terecht, ook in het water en met een beetje pech de ‘groen afvalbak’. Het verven van bloemen kan met biologisch afbreekbare verf maar alsnog is dat niet de meest duurzame keuze.

Kortom. Ik kies altijd voor droogbloemen die niet geverfd en niet chemisch gebleekt zijn. Ik ga voor de pure schoonheid van bloemen, zoals ze ook in de natuur te vinden zijn. Natuurlijk, ongebleekt en ongeverfd.


Duurzame droogbloemen en van Nederlandse bodem

En dan hebben we het nog niet eens over het kweken van de bloemen. Want waar komen ze eigenlijk vandaan? En hoe zijn ze gekweekt? Met duurzaam keurmerk?

Ik gebruik zowel ingekochten droogbloemen als zelf gedroogde droogbloemen. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste, zelf gedroogde bloemen. Dit heeft alles te maken met de duurzaamheid van de bloemen. Bij verse bloemen kun je bij de inkoop nagaan of het met duurzaam keurmerk is gekweekt en waar de bloemen vandaan komen. Bij ingekochten droogbloemen is dat een stuk lastiger en weet je dus niet precies hoe duurzaam de bloemen gekweekt zijn.

Als het mogelijk is droog ik de bloemen zelf in, zo veel mogelijk van Nederlandse bodem bij kwekers vandaan die duurzaam werken, verantwoord met het milieu omgaan en een duurzame keurmerken hebben. 


Duurzaam werken

Naast de keuze voor duurzame bloemen vind ik het ook heel belangrijk om duurzaam te werken.
Door mijn afval te scheiden en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel te gebruiken zonder chloor. Het pand van mijn atelier heeft zonnepanelen. Zelfs de elastiekjes tussen de bloemen laat ik niet op de grond vallen zodat ze niet tussen het groen afval komen.
Als ondernemer print ik liever niet, is mijn boekhouding volledig online en maak ik gebruik van milieu vriendelijk papier voor mijn folders en brochures. Een nieuwe elektrische bus staat nog op mijn verlanglijstje, nog even door sparen. ; )

Ik blijf altijd kijken naar de mogelijkheden om meer te doen. Zo haal ik bijvoorbeeld losse thee die in een thee-ei gaat zodat ik minder afval heb en gebruik ik hervulbare RVS koffiecupjes in plaats van de plastic variant.

Droogbloemen droogboeket

Duurzaam keurmerk?

Een duurzaam keurmerk heb ik niet. Niet omdat het niet kan, maar wel omdat ik het voor nu niet nodig vind om hier veel geld voor te betalen. Ik weet zelf dat ik hier goed mijn best voor doe en ook altijd zal zoeken naar verbeteringen. Het is niet iets wat ik doe voor een keurmerk, het is iets wat ik doe omdat ik het echt belangrijk vind. Ik sluit het niet uit dat ik in de toekomst voor een duurzaam keurmerk ga. Al zou ik dan wel graag willen zien dat er meer aandacht naar de inkoop van Nederlandse bloemen gaat.


Wil je meer weten over duurzame droogbloemen? Of wil je ook graag duurzame bloemen in huis of geven als cadeau? Neem gerust contact met mij op of shop je mooiste verantwoorde droogbloemen items in de shop!